Smertetilgang
Education is therapy. Knowledge is therapy.
For at behandle smerter, må man først lære at forstå smerter.
Det gælder ikke kun den sundhedsprofessionelle, men også patienten. I de senere år er der kommet større fokus på terapeutens uddannende rolle over for klienten. Den sundhedsprofessionelle har ikke kun en behandlende rolle, men også en undervisende og uddannende funktion over for patienten. “Education is therapy. Knowledge is therapy.”
Det er vigtigt at have fokus på de omkringliggende faktorere, ligesåvel som det er vigtigt at have fokus på de biologiske faktorer i din krop.
Derfor behandler vi ud fra den "biopsykosociale model", hvor både biologiske, psykologiske og sociale faktorer bliver taget i betragtning under behandlingen af dine smerter (figur 1).
Smerteuddannelse kaldes mange ting, men går altid ud på at ændre klientens bevidsthed om smerter samt øge dennes viden om smerter. Viden og overbevisning kan i sig selv virke smertelindrende, hvis klienten ved mere.
Figur 1 - Den biopsykosociale model (smertevidenskab.dk)
I 2018 lavede Sundhedsstyrelsen en gennemgang af litteraturen omkring kognitiv adfærdsterapi som en del af behandlingen. Her fremførte styrelsen en stærk anbefaling af, at kognitiv adfærdsterapi indgår som en del af behandlingen for patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet.
Det er altid vores hjerne der bestemmer. Det er ikke dit knæ, der fortæller din hjerne, om knæet skal gøre ondt. Det er din hjerne, der fortolker alle informationer den modtager fra knæet, sammen med informationer fra alle omkringliggende faktorer. Hjernen tolker på informationerne og bestemmer herefter om knæet skal gøre ondt. Smerte kommer 100 % fra hjernen og er på baggrund af alt tilgængelig information i øjeblikket, hvor du oplever smerten. Forståelsen af smerte kan sammenfattes i seks nøglepunkter:
-
Smerte er altid et output fra hjernen
-
Smerte er ikke altid lig med skade og skade er ikke altid lig med smerter
-
Smerter er betinget af multifaktuelle faktorer, som for eksempel overbevisning, aktivitet, søvn, humør og stress.
-
Akut smerte skal ses som et beskyttende signal om fare eller potentiel skade.
-
Kroniske smerter er ofte et resultat af et overfølsomt og hypersensitivt nervesystem og ikke længere et resultat af vævsskade.Mange behandlingsteknikker kan hjælpe hjernen med at skrue ned for det overfølsomme og hypersensitive nervesystem og dermed reducere smerter og forbedre livskvaliteten